Welkom op de PRAAT MEE pagina van de gemeente Schiedam
Op dit platform bieden wij omwonenden en gebruikers van Sveaborg de mogelijkheid om mee te denken over het ontwerp voor Sveaborg. De wijk Sveaborg is verzakt. Daarom vinden er de komende jaren werkzaamheden plaats. Begin 2026 starten wij met het ophogen van uw wijk. Vooruitlopend hierop wordt in 2025 het plein aan de Olof Palmeborg opgehoogd en opnieuw ingericht. Daarom zijn wij achter de schermen al druk bezig met verschillende onderzoeken en het opstellen van een inrichtingsplan.
Het ontwerp van de buitenruimte willen we graag voorleggen aan bewoners van de wijk Sveaborg. Daarom vindt u op deze pagina een link naar het voorlopig ontwerp en krijgt u de mogelijkheid om mee te denken en/of een reactie te geven of een vraag te stellen. Let op: meepraten kan uiterlijk tot en met vrijdag 20 december.
Wat gaan we doen?
- Het openbare gebied van de wijk wordt opgehoogd;
- De pleinen aan het Olof Palmeborg en Abba-borg krijgen een nieuwe inrichting;
- De houten keerwanden, damwanden of grondkeringen (beschoeiing) in de waterkant van het openbaar gebied worden vervangen;
- Het riool wordt vervangen.
Wat blijft hetzelfde?
De wijk Sveaborg is ongeveer 20 jaar oud. Daarom voldoet de inrichting van de wijk nog. Dit betekent dat het merendeel van de bestrating na het ophogen wordt hergebruikt. In alle straten komt de stenen bestrating terug op de rijbanen, parkeervakken en stoepen.
Meedenken
In hoofdlijnen wordt de buitenruimte niet gewijzigd. Wel zijn kleine aanpassingen en verbeteringen mogelijk. Over een aantal keuzes kunt u meedenken. Denk daarbij aan:
- plekken in de wijk die naar uw idee (sociaal) veiliger kunnen;
- de inrichting van de groene binnenterreinen (groen/spelen);
- het plaatsen van verkeersdrempels.
Op de projectpagina ontwerptekeningen Sveaborg vindt u het voorlopig ontwerp. Via de knoppen + en - kunt u in- en uitzoomen.
Inloopbijeenkomst 3 december
Op dinsdagavond 3 december bent u van harte welkom in het ontmoetingscentrum De Werf aan de Kerkweg 46c. Van 19 uur tot 21 uur staan medewerkers van de gemeente en ingenieursbureau Maters & De Koning klaar om uw vragen te beantwoorden.
Wij vinden het erg belangrijk dat het voorlopig ontwerp aan de bewoners wordt toegelicht. Daarnaast horen we graag wat hun wensen en ideeën zijn. Ook geven we graag de ruimte om vragen te stellen of opmerkingen te geven over het ontwerp.
Lukt het niet om naar de inloopbijeenkomst te komen? Dan kunt u via deze webpagina Praat Mee ook online meedenken.
Definitief ontwerp
Voordat we een definitief ontwerp opstellen, nemen we alle reacties van de bewoners mee in onze keuzes. Zo worden de mogelijkheden bekeken om de reacties mee te nemen in het definitief ontwerp.
Meer informatie
Hieronder vindt u meer informatie over parkeren, aandacht voor groen, groene binnenterreinen, voorbereidingen voor de toegenomen behoefte aan elektriciteit en de kademuren die verzakt zijn. Ook leest u hier meer over de pleinen aan de Olof Palmeborg en het Abba-borg.
Parkeren
Eind september is in de wijk een parkeerdruk meting uitgevoerd, waarbij op verschillende dagen en tijdstippen de parkeerdruk in beeld is gebracht. Uit de meting blijkt dat in de avonduren veel van de parkeerplaatsen in de wijk bezet zijn. Daarom hebben wij gezocht naar plekken in de wijk waar mogelijk extra parkeerplekken gerealiseerd kunnen worden. Binnen de wijk is er weinig ruimte beschikbaar waardoor de mogelijkheden voor extra parkeerplekken beperkt is. Als gemeente moeten wij ook rekening houden met de leefbaarheid van de wijk door bijvoorbeeld voldoende groen. Daarnaast is net buiten de wijk, op loopafstand, voldoende plek aanwezig op de parkeerplaats aan het Göteborg bij het winkelcentrum.
In het voorlopig ontwerp staan nu 9 extra parkeerplaatsen. U vindt deze op de volgende locaties:
- 3 parkeerplaatsen op het plein aan de Olof Palmeborg
- 2 parkeerplaatsen Raoul Wallenbergborg
- 4 parkeerplaatsen Astrid Lindgrenborg
Aandacht voor groen
De bomen in de wijk zijn een belangrijk aandachtspunt van de gemeente. Bomen dragen bij aan de leefbaarheid van de wijk en zorgen voor schaduw waardoor de wijk op warme dagen minder snel opwarmt (hittestress). Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk gezonde bomen te behouden en hun groeiplaats te verbeteren. We vervangen slechte en dode bomen door nieuwe bomen.
Helaas heeft de wijkophoging een negatief effect op de conditie van bomen. De aard en omvang van de ophoging, de boomsoort en de leeftijd van de boom bepalen hoe bomen ophogingen verdragen. Meestal doorstaan bomen een grondophoging slecht, loopt hun conditie terug of sterven ze. Daarom maken wij in ons inrichtingsplan de afweging om bomen te behouden of te vervangen door nieuwe bomen.
Groene binnenterreinen
De wijk heeft een aantal groene binnenterreinen waar achtertuinen van de woningen op uitkomen. Ook deze groene binnenterreinen worden opgehoogd. U kunt meedenken over de inrichting van deze terreinen.
Starten met plein aan de Olof Palmeborg
Doordat het plein aan de Olof Palmeborg eerder wordt opgehoogd dan de rest van de wijk, hebben we in april 2024 de direct omwonenden uitgenodigd om mee te denken over een nieuwe inrichting van dit plein. Op basis van de opgehaalde informatie is een voorlopig ontwerp opgesteld. Dit ontwerp is voorgelegd aan de bewoners rondom het plein. Aan de hand van de reacties van bewoners is het ontwerp op een aantal punten nog iets aangepast. Het resultaat (definitief ontwerp) vindt u hier.
Herinrichting plein aan het Abba-borg volgt later
Op het Abba-borg plein staat op dit moment een verouderde speeltuin en een kunstwerk van vijf honden. De speeltuin wordt vervangen. Op een later moment kunnen kinderen en hun ouders uit de wijk meedenken over de nieuwe inrichting van de speeltuin.
Energienet van de toekomst
In de Transitievisie 'Warmte voor Schiedam' is Sveaparken aangewezen als wijk om mogelijk aardgasvrij te worden. Deze ophogingswerkzaamheden biedt de kans om voor deze wijk na te denken over de overgang van fossiele energie naar duurzame energie, vooral als het gaat om het verwarmen van woningen. Hierover gaan wij graag met u in gesprek. Op een later moment (in 2025) volgt nog een enquête om de behoeften van de bewoners beter in kaart te brengen.
Om aan te toenemende vraag aan elektriciteit te kunnen voldoen, vergroten we de capaciteit van het stroomnet. Tijdens het ophogen van de wijk worden daarom nieuwe transformatorhuisjes (ook wel elektriciteitshuisjes) geplaatst. De locaties hiervoor zijn:
- aan de Trelleborg, waar eerder een ondergrondse afvalcontainer heeft gestaan;
- op de stoep (naast de parkeerplaatsen tegenover Olof Palmeborg 11) bij het plein aan het Olof Palmeborg, waar vorig jaar op verzoek van verschillende bewoners een plantenbak is geplaatst.
Kademuren en beschoeiing in het openbaar gebied
De stenen kademuren en houten beschoeiing in de wijk zijn verzakt. Daarom worden deze vervangen. Op dit moment worden hiervoor een aantal varianten onderzocht. De werkzaamheden aan de kade gaat voor overlast zorgen en vooral voor de woningen met achtertuinen die aan de watergang grenzen. Bij de keuze van de variant is het belangrijk dat verzakkingen in de toekomst nauwelijks meer plaatsvinden. Als meer informatie bekend is over de variant en de overlast die werkzaamheden voor de omgeving kunnen veroorzaken, wordt dit met u gedeeld en besproken.
Denk mee
We horen graag uw wensen en ideeën voor de wijk. Heeft u een vraag of een leuk idee? Laat uw reactie achter onder het tabje 'Praat Mee'.
Belangrijke momenten
Inloopmoment 3 december 2024
Op dinsdagavond 3 december organiseren wij, naast dit PRAAT MEE platform, een inloopbijeenkomst om mee te praten over de inrichting van de wijk Sveaborg. We hopen daar bewoners te spreken en feedback op het inrichtingsplan te ontvangen.
U bent welkom
Van 19 uur tot 21 uur staan medewerkers van de gemeente en ingenieursbureau in het ontmoetingscentrum De Werf aan de Kerkweg 46c klaar om uw vragen te beantwoorden.
Denk mee over het ontwerp van de buitenruimte
In hoofdlijnen wordt de buitenruimte niet gewijzigd. Wel zijn kleine aanpassingen en verbeteringen mogelijk. Daarom horen wij graag uw reactie.
Lukt het niet om naar de inloopbijeenkomst te komen?
Dan kunt u via deze webpagina Praat Mee over een aantal keuzes meedenken. Ook kunt u hier een reactie geven of een vraag stellen.