Het station Schiedam Centrum is één van de stations langs de zogeheten Oude Lijn. Dit spoortraject is al sinds 1847 in gebruik tussen de steden Leiden, Den Haag, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht. Langs de Oude Lijn worden de komende jaren veel woningen gerealiseerd. In Schiedam komen bijvoorbeeld circa 3.000 woningen op de locatie Schieveste. Meer woningen, meer bewoners en meer werkplekken. Dit vraagt om goed openbaar vervoer. Het huidige station Schiedam Centrum is gebouwd in 1963 en in 2000 vernieuwd. Het station heeft een grondige opknapbeurt nodig om toegerust te zijn voor de toekomst.
In een gezamenlijke aanpak van onder andere gemeente Schiedam, ministeries van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, NS en ProRail wordt vernieuwing van de Oude Lijn onderzocht. Deze partijen verkennen het komend jaar hoe zij de bestaande OV-knooppunten verder kunnen ontwikkelen en hoe er meer treinen kunnen rijden in het gebied.
Meedenken
In verschillende deelstudies worden bewoners, bedrijven en belanghebbenden gevraagd mee te denken over hun wensen voor de toekomst van het openbaar vervoer. Zodat duidelijk wordt welke keuzes er nodig zijn om de regio duurzaam te laten groeien.
Er zijn twee studies waarin Schiedam centraal staat. Er is een deelstudie naar de toekomst van knoop station Schiedam Centrum. En een deelstudie genaamd City-Sprinter en Nieuwe Stations, waar een nieuw station Kethel onderdeel van is. Deze laatste deelstudie wordt georganiseerd vanuit ProRail. De deelstudie knoop station Schiedam Centrum wordt verricht in opdracht van de gemeente Schiedam. De gemeente Schiedam heeft eind oktober 2023 een consortium van bedrijven opdracht gegeven om een Notitie Kansrijke Oplossingen te maken. Voor zomer 2024 moet er een conceptnotitie liggen.
Van kansrijke oplossing naar voorkeursvariant
Participatie is een belangrijk onderdeel van de opdracht aan het consortium. Er komen verschillende participatiebijeenkomsten in de periode februari-juni 2024. Samen met onder andere bewoners, ondernemers, belanghebbenden worden dan mogelijke oplossingen voor vernieuwing van station Schiedam Centrum opgehaald en getoetst. Alle oplossingen worden bekeken op hun voor- en nadelen, maar ook op doelbereik, kosten en uitvoerbaarheid.
Uiteindelijk komen de meest kansrijke oplossingen in beeld. Na deze analysefase, na de studiefase, wordt besloten of en welk alternatief wordt uitgewerkt naar een voorkeursvariant. Deze voorkeursvariant zal vervolgens verschillende procedures moeten doorlopen om daadwerkelijk tot uitvoering te kunnen gaan. Het is dus een hele puzzel waar we ook uw mening over vragen.
Op woensdag 7 februari 2024 komt er volgende informatiebijeenkomst in het Stadskantoor, Stadserf 1 in Schiedam. Meer informatie volgt nog op de website www.schiedistrict.nl of meld u aan voor deelname via participatie.schiedistrict@schiedam.nl