Hier vind je antwoord op vragen over het tijdelijk stadsplein in Schiedam
Tijdelijk stadsplein (reageren is niet meer mogelijk!)

Vragen - 'Tijdelijk stadsplein'
Ja, particulieren en ondernemers kunnen iets organiseren op het plein.
Dit is afhankelijk van het type activiteit, de frequentie, duur en het gebruik van geluid en licht. Nader te bepalen.
Activiteiten mogen in alle maanden plaatsvinden.
Ja, er wordt een overeenkomst getekend waarin afspraken gemaakt worden over het type gebruik, de duur van het gebruik en een verklaring dat je het terrein weer oplevert zoals deze in ontvangst is genomen.
Totdat de gemeente de omgevingsvergunning heeft verleend aan de projectontwikkelaars. We verwachten dat dit niet voor de zomer van 2023 is.
Bij langdurige activiteiten is er een wederzijdse opzegtermijn van 3 maanden.
Nee, er hoeft geen huur betaalt te worden voor gebruik van het terrein.
Nee, er hoeft geen borg betaalt te worden voor gebruik van het terrein. Wel geldt er een boeteclausule wanneer het plein niet opgeleverd wordt in de staat waarin het plein verkregen is.
Ja, je mag kaartverkoop toepassen bij jouw evenement of activiteit.
Voor het organiseren van een evenement is meestal een evenementenvergunning nodig. Soms volstaat een melding. Kijk voor meer informatie op www.schiedam.nl/evenement-organiseren.
Voor het plaatsen van een verkoopplek van horeca (bv een koffietentje) is een standplaatsvergunning nodig. Kijk voor meer informatie op www.schiedam.nl/standplaatsvergunning.
Voor het plaatsen van een bouwwerk is een vergunning nodig. Via olo.nl kun je een vergunningscheck uitvoeren.
Twijfel je? Sharan Bekker, placemaker Nieuw-Mathenesse. kan onderzoeken of er aanvullende vergunningen nodig zijn.
Het is een eigen overweging om een (evenementen)verzekering af te sluiten. Er zijn verschillende (evenementen)verzekeringen die risico’s dekken als letsel bij medewerkers of bezoekers, noodweer, een artiest die niet komt of andere onvoorziene omstandigheden.
Je kunt als inwoner of organisatie subsidie aanvragen voor activiteiten die een bijdrage leveren aan de maatschappij. De Wijkbudgetten zijn bijvoorbeeld geschikt voor ideeën die bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk. Kijk voor meer informatie op www.schiedam.nl/subsidie-aanvragen.
Ja, dat mag.
Het plein ligt naast de voormalige Glasfabriek en ligt op het parkeerterrein aan het begin van de Buitenhavenweg in Schiedam.
Ja, dat is mogelijk. Als je weet hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben, vermeld dit dan in je aanvraag.
Dit is afhankelijk van de indeling en inrichting van het terrein. Afdeling vergunningen toetst bij elke aanvraag het maximum aantal bezoekers.
Het is op dit moment een versteende parkeerplaats.
Dit is niet mogelijk. Je kunt wel iets op de grond leggen. Denk bijvoorbeeld aan matten, zand of het plaatsen van moestuinbakken. Het is wel belangrijk dat je dit na afloop weer verwijderd.
Wij plaatsen verkeersborden om het terrein af te kaderen. Wij plaatsen geen hek rondom het terrein.
Je kunt zelf hekken plaatsen, beveiliging of toezicht inzetten, een afgesloten en verankerde opslagbox plaatsen of gebruik maken van ruimtes van omliggende ondernemers. De gemeente Schiedam is niet aansprakelijk voor verlies, schade of diefstal van spullen.
Afval kan je achtergelaten in de openbare prullenbakken. Verwacht je veel afval? Dan is het verstandig om zelf extra containers te plaatsen.
Nee, er zijn geen toiletten aanwezig op locatie. Voor de korte termijn kunt u DIXI’s plaatsen. Voor de langere termijn kun je denken aan een vrolijke ombouw om de DIXI of een composttoilet. Mogelijk kunnen er afspraken gemaakt worden over het gebruiken van de toiletten bij de Glasfabriek.
Er is geen vaste pleinbeheerder.
De maximaal toegestane snelheid aan het begin van de Buitenhavenweg is 30 km/uur.
Naast het plein is een parkeerterrein waar bezoekers betaald kunnen parkeren van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 22.00 uur.
Het is belangrijk om omwonenden te informeren. Dat kan via de Gemeente of je kunt de omwonenden ook persoonlijk uitnodigen.